4 redenen om op vakantie te gaan naar Sicilië

 

Sicilië is één van de plekken in het Middelandse zee gebied dat echt de moeite waard is om op vakantie te gaan, wij geven je de belangrijkste redenen waarom dit eiland zo geliefd is:

 

De zee, van de oostkust tot de westkust zijn mooie stranden te vinden waar de zee prachtige, kristalheldere, azuurblauwe kleuren heeft.

 

Het eten en de lokale producten, de lokale keuken en zeker de dolci die worden geproduceerd op het eiland kennen geen gelijke, dit is vaak één van de redenen voor bezoekers om snel terug te komen naar Sicilië.

 

De gastvrijheid en vriendelijkheid die ingebakken is in de Siciliaanse bevolking dankzij de geografische positie, het lag altijd in het centrum van handel dat gezorgd heeft voor een bakermat aan diversiteit.

 

De cultuur en oneindigheid aan monumenten, veelvuldige overheersingen en invloeden van verschillende volkeren door de jaren heen hebben gezorgd voor een oneindig monumentaal erfgoed. 

 

 

bezienswaardigheden

 

Ontdek vanuit Dimora di Dante bestemmingen en plaatsen die rijk zijn aan cultuur en geschiedenis.

Bewonder de Siciliaanse barokstijl, geniet van de langgerekte zandstranden, natuurreservaten en archeologische sites.

Bezoek goede restaurants, bars en wijnkelders en geniet van heerlijke wijn, uitmuntende olijfolie en Siciliaanse gerechten.

 

VAL DI NOTO 

 

 

Val di Noto is een historische provincie in het zuidoosten van Sicilië. Het gebied komt overeen met de huidige provincie Ragusa, de provincie Siracusa en het zuidelijke deel van de provincie Catania.

Door een aardbeving in 1693 werd het gebied grotendeels verwoest . De steden en dorpen werden opnieuw opgebouwd in de Siciliaanse barokstijl. In juni 2002 werd Val di Noto op de werelderfgoedlijst geplaatst door de UNESCO. Acht steden behoren tot deze lijst: Caltagirone, Catania, Noto, Modica, Ragusa, Palazzolo Acreide, Scicli en Militello in Val di Catania.

 

 

25 Km Ragusa Ibla is het oude pittoreske deel van Ragusa gelegen op een heuvel met een gezellig plein aan de voet van                  de dom.

 

38 Km Modica is naast een charmant stadje bekend om zijn voortreffelijke chocolade, die nog steeds wordt gemaakt                        volgens het recept van de oude Azteken.

 

43 Km Palazzolo Acreide ligt op de plek waar de inwoners van Siracusa in 664 voor Christus de kolonie Akrai stichtten.

            In het archeologisch park Akrai zijn de overblijfselen zoals een theater en een gedeelte van een Romeinse weg te                  zien.

 

44 Km Militello in Val di Catania is rijk aan kerken, musea, kloosters, palazzi en fonteinen, waaronder de Chiesa Santuario

            di Santa Maria della Stella.

 

45 Km Scicli wordt minder vaak bezocht dan Noto, Ragusa en Modica, maar doet zeker niet onder voor deze                                      naburige stadjes. Bij Italianen is dit stadje ook bekend vanwege de veelbekeken detectiveserie Montalbano.

 

45 Km Caltagirone is de stad van de keramiek, De beroemde betegelde 130 meter hoge trap La scalinata di Sante Maria                  del Monte is gebouwd in 1606 om het oude en nieuwe gedeelte van de stad met elkaar te verbinden.

 

76 Km Noto wordt ook wel de ‘hoofdstad van de Barok’ genoemd. Al wandelend door de straten kun je genieten van                       prachtige gebouwen, sierlijke gevels en balkonnetjes.

 

91 Km Catania ligt aan de voet van de Etna en is de op één na grootste stad van Sicilië. Het centrale plein van het                               historisch stadscentrum is de Piazza del Duomo. Je vindt er prachtige gebouwen in typische Siciliaanse barokstijl.                 De hoofdstraat is de Via Etnea, deze begint op de Piazza del Duomo en eindigt aan de voet van de Etna. Je kunt er                 goed winkelen en er zijn veel bars, restaurants en ijssalons. Langs de Via Etnea ligt het grootste park van de stad                   Villa Bellini. Catania heeft de meeste theaters van Sicilië, er zijn dan ook veel mensen te vinden die actief zijn in                     professionele-en amateurtheatergroepen. 

 

 

NATUURRESERVATEN, STRANDEN, TREKKING
 

 

 

30 Km  Randello (strand, pineta)

30 Km  Scoglitti (strand)

31 Km  Punta Secca (strand, vuurturen, Montalbano)

40 Km  Marina di Ragusa (strand)

44 Km  Cava d’Ispica (necropolis)

57 Km  Pantalica (rivier, water trekking, necropolis)

69 Km  Cava Grande del Cassibile (canyon, rivier, water trekking)

81 Km  Calamosche (strand)

92 Km  Vendicari (strand, reservaat)

121 Km Etna (vulkaan, Rifugio Sapienza)

131 Km Scala dei Turchi (strand, rots, klimmen)

 

 

ARCHEOLOGISCHE SITES

 

 

74 Km Piazza Armerina (Villa Romana del Casale, mozaïeken)

108 Km Siracusa (Neapolis, Grieks theater, oor van Dionysius)

110 Km Ortigia (necropolis)

119 Km Agrigento (tempelvallei)

 

 

ANDERE INTERESSANTE BESTEMMINGEN

 

 

11 Km Chiaramonte Gulfi (cantine, bezoek wijnkelders en olijfolie)

27 Km Castello di Donnafugata (kasteel)

37 Km Antica Dolceria Bonajuto (oudste chocolade fabriek van Sicilië)

48 Km Donnalucata (vissersdorp, strand)

56 Km Sampieri (strand)

57 Km Pozzallo (havenplaats, boot naar Malta)

78 Km Marzamemi (authentiek vissersdorp)

81 Km Isola delle Correnti (zuidelijkste punt van Italië)

81 Km Portopallo di Capo Passero (strand, rotsen)