De Siliciaanse keuken

De heerlijke Siciliaanse keuken dankt zijn kwaliteit en bijzonderheid aan de excellentie van de ingrediënten en de gevarieerde culinaire invloeden uit het verleden. Wij hebben een lijst samengesteld met typische Siciliaanse gerechten.

Arancini 

Arancini zijn rijstballen die traditioneel gevuld zijn met risottorijst, kaas, erwten, gekookt ei en een tomaten-vleessaus (ragú). Deze ballen worden bedekt met paneermeel en gefrituurd totdat ze krokant zijn.Meestal zijn ze rond en hebben ze dezelfde grootte als een sinaasappel. Naast de traditionele arancino zijn er allerlei interessante varianten te krijgen zoals; gevuld met ham en kaas, pistache-pesto, spaghetti, funghi en zelfs met nutella!

 

Granita e Brioche 

Granita is dik en romig halfbevroren ijs dat op smaak wordt gebracht met suiker, seizoenfruit of noten.Op Sicilië wordt het vaak als ontbijt gegeten met een brioche (zoet broodje).Er zijn verschillende smaken te krijgen zoals; citroen, watermeloen, aardbei, moerbei, chocolade, pistache, perzik en sinaasappel. 

 

Caponata 

Siciliaanse caponata is een groentegerecht met als belangrijkste groente aubergine. De groentes worden gebakken en gestoofd in een zoetzure saus. De caponata kan zowel warm, lauwwarm als koud gegeten worden als voorgerecht of als bijgerecht bij vlees, vis en pasta. 

Cannolini

Een cannolo (enkelvoud van cannoli) is een gebakje en een nagerecht dat bestaat uit een opgerold koekje dat gevuld is met ricotta. Cannolo betekent klein buisje. Oorspronkelijk werden cannoli geassocieerd met carnaval, maar ze werden zo populair dat ze nu het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Goede cannoli hebben een knapperige korst en zijn het lekkerst als ze heel vers gemaakt zijn. 

 

Cassata

Cassata is een taart van biscuitdeeg gevuld met gezoete ricotta en gekonfijte vruchten. De taart wordt versierd met gekleurde marsepein, glazuur en nog meer gekonfijte vruchten.Oorspronkelijk werd deze taart gegeten met Pasen, maar tegenwoordig wordt het gegeten bij veel feestelijke gelegenheden.

 

Pasta allo scoglio

Sicilië staat bekend om de verse vis en zeevruchten. Pasta allo scoglio is een heerlijk pastagerecht met garnalen, mosselen, vongole (kokkels) en inktvis. 

Pesce Spada 

Zwaardvis op Siciliaanse wijze; gegrilde of gebakken zwaardvis steaks geserveerd met een heerlijke saus.

 

Pasta alla norma

Pasta alla norma is een pastagerecht met goudbruin gebakken aubergine in een tomaten-basilicumsaus en wordt geserveerd met geraspte gezouten ricotta.

 

Pistacchio

Alle gerechten die op smaak zijn gebracht met pistachenoten zijn heerlijk.

Pistachenoten werden in de 9e eeuw geïntroduceerd door de Arabieren. Het Siciliaanse stadje Bronte wordt ook wel de hoofdstad van de pistachenoot genoemd. Hier in het heuvelachtig landschap met vruchtbare grond van de Etna, groeien de pistachenoten het beste. Proef maar eens pistache-ijs, granita met pistache, cannoli met pistache, pasta met pistache-pesto en pizza pistacchio. 

Dimora di Dante

Contrada Serravalle sn

97012 Chiaramonte Gulfi, RG

Sicilia, Italia  

+39 3927 441 466 

info@dimoradidante.com