Ons verhaal

Het is februari 2008 wanneer onze zoektocht begint. Zoals gebruikelijk gingen wij tijdens de (voorjaars)vakantie naar Italië. Het land waar wij al zo vaak zijn geweest en waar wij ons thuis zijn gaan voelen. Deze keer gingen wij echter met een specifiek doel; het vinden van een agriturismo om te runnen.

 

Samen met makelaars hebben wij de afgelopen jaren ontzettend veel panden en gebieden bezocht. Onze zoektocht heeft uiteindelijk langer geduurd dan verwacht…Wat wij in die tijd samen met onze kinderen hebben meegemaakt, is al een avontuur op zichzelf. 

 

Wij zijn op de meest vreemde plekken geweest. Afgelegen, totaal niet geschikt, mysterieus, eng, bouwvallig, smerig, mooi, schitterend, onbetaalbaar zijn de woorden die in de buurt komen bij het beschrijven van wat wij hebben gezien.Wij konden niets vinden dat bij ons paste.Onze kinderen groeiden mee in de zoektocht en zijn altijd heel trouw met ons overal naar toe gegaan. De tel van het aantal bezichtigingen raakten wij inmiddels wel kwijt.

 

Ondanks dat velen de moed allang zouden hebben opgegeven, zijn wij doorgegaan. Soms met vertwijfeling maar vaker met een vreemde hoop en geloof dat wij de geschikte locatie zouden vinden. Onze omgeving in Nederland geloofde er in elk geval niet meer in totdat wij in 2014 in Umbrië terecht kwamen.

 

Een verdwaalde mail van een makelaar kreeg onze aandacht. De accommodatie die wij op de foto´s zagen gaf ons meteen een goed gevoel. Heel snel zaten wij in het vliegtuig om deze plek te gaan bekijken. Ter plekke was het snel beslist, dit zou het moeten gaan worden. Wij zagen het plaatje al helemaal voor ons. 

Vanaf toen ging het eigenlijk heel snel. We verkochten ons huis in Nederland en maakten goede afspraken met de eigenaar en de makelaar. Deze afspraken werden in een goed gecontroleerd contract gegoten.Zo gingen wij na de verkoop van ons huis, afscheid nemend van familie, vrienden, scholen en woonplaats met een spetterend afscheidsfeest, naar Italië. 

 

In Umbrië zijn wij in eerste instantie hartelijk ontvangen, toen nog niet vermoedend dat wij maar 2 weken zouden blijven.Daar in Umbrië is het niet gegaan zoals gepland. De eigenaar wilde andere voorwaarden die wij niet hebben ingewilligd. 

Op 29 december 2014 besloten wij naar Sicilië te gaan, waar de zus van Natasja woont. Daar in Mazara del Vallo zijn Luca, Dante en Giulia na de kerstvakantie naar een Italiaanse school gegaan. Spannend, stoer, een beetje eng, maar ook heel leerzaam. Vanaf de eerste dag ging het goed, ze kregen snel vrienden en leerden Italiaans.

 

Op Sicilië spraken wij af dat wij voorlopig niet terug zouden gaan naar Nederland, maar dat wij onze droom nog een kans wilden geven. In eerste instantie richtten wij onze zoektocht dan ook op Sicilië. Daar heeft Natasja met de kinderen een paar locaties bezocht, maar helaas zonder concreet resultaat.

Marcel was inmiddels teruggegaan naar Nederland voor zijn werk.

 

Omdat onze zoektocht een beetje vastliep op Sicilië, besloten wij eind februari 2015 te verhuizen naar Le Marche. We hoopten vanuit deze regio meer kans te hebben op het vinden van een agriturismo.

Familie Janssen in 2015

Het afscheid op Sicilië was ondanks de korte periode verdrietig, maar de herinneringen waren mooi. Het verblijf dat volgde in Le Marche beviel goed. Op school ging het goed met de kinderen en Natasja zette de zoektocht naar een geschikte locatie voort. Alleen het gependel van Marcel tussen Nederland en Italië viel ons allemaal zwaar.

 

Na een jaar in Le Marche vonden we een mooie locatie op…hoe kan het ook anders…Sicilië. Om precies te zijn in zuidoost-Sicilie vlakbij Noto vonden wij een prachtig agriturismo dat wij graag zouden willen overnemen.

 

Met behulp van een advocaat startten wij met de onderhandelingen. Na enig onderzoek van de advocaat bleek al snel dat de eigenaar belangrijke informatie niet had verteld. Het was niet verstandig en te risicovol om verder te gaan met de overname, dus staakten wij in maart 2016 de verdere onderhandelingen.

Meteen na het wegvallen van de locatie bij Noto zijn wij verder op zoek gegaan naar een alternatief. Vrij snel boekten wij een vlucht naar Sicilië en bezochten met een andere makelaar een aantal locaties in de regio Catania. Een van deze locaties was voor ons heel geschikt. de kennismaking met de eigenaren verliep voorspoedig en het werd zo concreet dat wij besloten om afscheid te nemen van Le Marche en naar Sicilië te gaan. Dichtbij de locatie is het gemakkelijker om zaken op elkaar af te stemmen.

 

De kinderen hebben het schooljaar in Le Marche afgesloten en eind juni 2016 vertrokken we naar Sicilië. Het afscheid was mooi en hartverwarmend en voelde goed. Een fase afgesloten en een nieuwe gestart..

 

Update januari 2017

Het gaat heel goed met ons. Wij wonen in een appartement in Riposto op Sicilië. Marcel pendelt voor zijn werk op en neer tussen Nederland en Sicilië. Dit was in het begin lastig en emotioneel, je ziet elkaar veel minder en het afscheid nemen doet altijd pijn, maar je weet waar je het voor doet. Je leert omgaan met deze situatie en je leert heel goed te relativeren. Allemaal zijn wij persoonlijk gegroeid, hiervoor zijn wij dankbaar.

 

Met onze kinderen gaat het uitstekend. Ze doen het goed op school en hebben zich razend snel aangepast. Ondanks onze zwerftocht door Italië hebben zij geen problemen gehad met een andere school en andere kinderen in een nieuwe omgeving. Het is voor hen een hele uitdaging geweest die zij met lof hebben opgepakt. Zij hebben plezier en doen leuke dingen.

 

Op dit moment zijn wij in onderhandeling met een agriturismo bij de Etna. Wij hebben goede hoop dat dit eindelijk tot een overname kan gaan leiden, zodat wij in het voorjaar van 2017 kunnen starten met ons agriturismo.

 

Onze verhuisspullen zij nog steeds opgeslagen in Perugia in Umbrië, die zouden wij toch graag weer willen terugzien op onze nieuwe woonstek. 

Update augustus 2017

Spannende tijd! Het is augustus 2017 en wij genieten van een mooie, warme zomer op Sicilië. Onze zoektocht is verder gegaan sinds de locatie aan de voet van de Etna, die te zien is in onze aflevering van ‘Ik Vertrek’. Ondanks onze inspanningen zijn we er niet uitgekomen.

 

In het jaar dat we nu op Sicilië zijn, hebben we veel mensen leren kennen, hieruit zijn mooie nieuwe vriendschappen ontstaan. Deze vriendschappen hebben er toe geleid dat we terecht zijn gekomen in de provincie Ragusa. Bij Chiaramonte Gulfi hebben wij een Tenuta (Siciliaanse boerderij) gevonden dieprachtig verbouwd is tot vakantieverblijven en bijna klaar is. Wat wij nog moeten doen is het aanleggen vaneen zwembad, het meubileren van de ruimtes en het in orde maken van de tuin en entree.

 

Inmiddels zijn onze voorbereidingen zo ver gevorderd dat wij over een paar dagen gaan verhuizen. Zo kunnen wij ter plekke alle werkzaamheden goed regelen. Wij zijn ontzettend blij om eindelijk te kunnen starten met hetgeen waar wij zolang naar gezocht hebben en gaan dan ook met veel positieve energie de toekomst tegemoet. 

Dimora di dante in aanbouw
Dimora di dante in aanbouw
Lekkere wijn italie

Het is zover! Vanaf 1 juli 2018 heten wij iedereen van harte welkom bij Dimora di Dante. Na langdurige onderhandelingen is het dan echt zover dat wij een mooi vakantieadres kunnen aanbieden.Wij hopen jullie bij Dimora di Dante te mogen verwelkomen.

Dimora di Dante

Contrada Serravalle sn

97012 Chiaramonte Gulfi, RG

Sicilia, Italia

KvK 01678760883  

+39 3927 441 466 

info@dimoradidante.com 

Booking conditions

A booking is only definitive after paying 25% of the booking costs.

The other 75% has to be paid four weeks before your arrival.For reservations within 8 weeks of arrival, Dimora di Dante will establish the payment deadline for the entire booking costs.

After booking your holiday at Dimora di Dante, all booking costs need to be paid.


Cancellation conditions

Given the current difficult situation related to the Covid-19 virus (coronavirus), we have adjusted the cancellation conditions for 2022. You can now book without any risk, with cancellation guarantee.

The deposit or payment will be fully refunded if cancellation is required due to Covid-19 guidelines.

Are you sick yourself or do you want to cancel for other reasons, we ask you to claim your own travel and cancellation insurance. In these circumstances we apply the following conditions.

Dimora di Dante needs to be notified of every cancellation in writing.

The cancellation will take effect on the date of receival of the notification.


When cancelling your reservation, you will have to pay Dimora di Dante as follows:

Cancellation up to 42 days before arrival: 30% of the total sum

Cancellation between 42 and 28 days before arrival: 60% of the total sum

Cancellation between 28 and 7 days before arrival: 90% of the total sum

Cancellation 6 days before arrival or less: 100% of the total sum.


We will also charge €25.00 in administration costs.


We recommend to take out a cancellation insurance.

Condizioni di prenotazione

La prenotazione diventa solo definitiva dopo pagare il 25% del prezzo totale.

L’altro 75% va pagato quattro settimane prima dell’arrivo.

Per prenotazioni entro 8 settimane prima dell’arrivo, Dimora di Dante stabilisce il termine di pagamento del prezzo totale della prenotazione.

Dopo aver prenotato una camera o suite a Dimora di Dante, il prezzo totale deve essere pagato.

Condizioni di cancellazioni

Data l'attuale situazione difficile legata al virus Covid-19 (coronavirus), abbiamo modificato le condizioni di cancellazione per il 2022. Ora è possibile prenotare senza alcun rischio, con garanzia di cancellazione.

L'acconto o il pagamento sarà completamente rimborsato se la cancellazione è a causa del Covid-19.

Se sei malato o vuoi annullare per altri motivi, ti chiediamo di richiedere la tua assicurazione di viaggio e annullamento. In queste circostanze applichiamo le seguenti condizioni.


Quando si cancella la prenotazione da Dimora di Dante, si paga come di seguito:

Cancellazione di 42 giorni o più prima dell’arrivo: 30% del prezzo totale

Cancellazione fra 42 e 28 giorni prima dell’arrivo: 60% del prezzo totale

Cancellazione fra 28 e 7 giorni prima dell’arrivo: 90% del prezzo totale

Cancellazione entro 6 giorno o meno dell’arrivo: 100% del prezzo totale

Dimora di Dante va notificato di ogni annullamento per iscritto.

La cancellazione prende effetto al giorno di ricevere la notifica.


Mettiamo anche in conto €25,00 per l’amministrazione.


Ti raccomandiamo di sottoscrivere una assicurazione per l’annullamento.